Crescendo –een tweede editie die aan de verwachtingen voldoet
Het Entre Sambre est Meuse festival van transitie-initiatieven heeft opnieuw vreugde en hoop geïnspireerd, samengebracht en verspreid binnen de eco-plek Domaine Saint Roch in Couvin.
Dit festival, gericht op ecologische transitie, heeft tot doel de ontmoetingen tussen de verschillende lokale actoren in de regio Entre Sambre en Meuse Sud te bevorderen. Of het nu gaat om agrarische en ambachtelijke productie, verenigingen met een sociale of maatschappelijke roeping, milieubescherming, enz.
Het doel is zowel het helpen consolideren van bestaande lokale netwerken als het bekend maken van deze verschillende actoren bij het publiek om de ontwikkeling van lokale handel, lokale productie en burgerinitiatieven te bevorderen. Maar ook om onze medeburgers bewust te maken van het thema transitie, vooral via conferenties en vertoningen.
In twee woorden: een gezellige en familiale bijeenkomst tijdens een weekend onderbroken door concerten waarbij ook debatten, presentaties en filmvertoningen plaatsvonden over het onderwerp ecologische transitie in brede zin.
Crescendo helpt relaties op te bouwen
Tijdens deze drie dagen kwamen ruim vijfhonderd festivalgangers de wereld van transitie ontdekken. Volgens hen is de diversiteit aan activiteiten echt een pluspunt geweest. Ook werd gewezen op de consistentie met de kernwaarden (welwillendheid, vertrouwen, nieuwsgierigheid, verwondering, dankbaarheid, inclusiviteit, vreugde, etc.) van het festival. Een ontspannen en goedmoedige sfeer opende de discussies rond een Bichette (bier van de microbrouwerij Eaux Vives) of een Surroco (ambachtelijk drankje gemaakt van peren, vlierbloesem, citroen- en sinaasappelbloesem). Uit verschillende getuigenissen van bezoekers blijkt dat projecten aan het einde van dit festival zijn ontkiemd.
Het organiseren van zo’n festival vergt elleboogvet. Gelukkig kwamen zesenvijftig vrijwilligers een dag lang een handje helpen, de meest gemotiveerde bleven vijf dagen en kampeerden ter plaatse, waarbij ze samen maaltijden en pauzes deelden. De vriendelijkheid was er! Sommigen waren teruggekeerd van het voorgaande jaar en verschillende vrijwilligers spraken de wens uit om het avontuur volgend jaar te herhalen.
Nog een explosief cijfer: honderddrieëntwintig. Dit is het aantal sprekers dat hun lokale initiatieven kwam voorstellen, een project voorstelde, een biologisch drankje uit de regio serveerde of zelfs een natuurwandeling begeleidde of spelletjes voor kinderen leidde. Op het programma staan maar liefst vierenvijftig activiteiten verspreid over het weekend. Ook hier maakte de feestelijke sfeer verbindingen, uitwisselingen en het weven van een lokaal verankerd netwerk mogelijk.
Een festival met een afwisselend programma
de vrijdag markeerde de opening van het festival in een kleine commissie die voornamelijk was gereserveerd voor de organisatorische kern, de sprekers en de vrijwilligers. Deze avond was ook voor buiten open met een paar online tickets. Na een welkomstwoord volgt de documentairefilm Onder de mist van Pierre Bleue werd op volledig scherm uitgezonden. Dit werd gevolgd door een open discussie in een kring en animaties om zichzelf in een wenselijke toekomst te projecteren. De avond eindigde in een gezellig moment.
Zaterdagdag zag de meerderheid van de bezoekers. Het was een dag vol delen en verbinding. Er zijn collectieve projecten geïnitieerd, kennis en knowhow zijn met vriendelijkheid gedeeld en de wereld van morgen is ervarenpraktische workshops (lactofermentatie, natuurgeneeskunde, tai-chi, naaien, exfoliërende crème, schapenscheren, wolkaarden, enz.), informatiestands vertegenwoordigd door lokale initiatieven, bijeenkomsten-conferenties (over landbouwgrond als algemeen goed, democratische scholen en permacultuur), begeleide natuurwandelingen, een kinderruimte waar de fantasie en creativiteit van de kleintjes zich kunnen uiten, concerten en een show. Een bargedeelte begeleid door een foodtruck met zowel lokale als biologische producten kon onze festivalgangers opwarmen. De avond, gekenmerkt door een reeks concerten, werd ingehuldigd door Alex voor het Cimes en zijn keyboard-gitaar. De sfeer kwam goed op gang dankzij Pang, de groene rapgroep. Na een onverwachte regenbui warmde de groep Fracaban de dansers op, beschut onder het dak van de oude schuur. Olivier Terwagne sloot de avond zachtjes af met zijn betoverende stem.
Deze dag was een succes omdat hij het merendeel van het publiek bij elkaar bracht en veel verbindingen creëerde. Het genereerde collectieve emulatie en levensvreugde. Veel mensen waren geïnspireerd en verbaasd door de voorgestelde initiatieven.
Retour voorbeeld:
- “Bravo en gefeliciteerd met deze hoop op een mogelijke en verenigde toekomst”
- Résultat de traduction “Over het geheel genomen was het een geweldig burgerinitiatief…bedankt aan iedereen die van heinde en verre heeft deelgenomen 😉 het geeft je zin om mee te doen!!!”
Eindelijk, op zondag werd geëxperimenteerd met het open forum: een collectief inlichtingeninstrument waarmee het publiek zijn eigen activiteit tijdens het festival kan voorstellen. Op die dag waren het de festivalgangers die hun festival bouwden. Op het programma staan vooral: rondetafelgesprekken over dekoloniale ecologie, workshops over lactofermentatie, het delen van ervaringen op het gebied van de tuinbouw en nog veel meer. Het doel: dromen, activeren, engageren en co-creëren van onze regio Entre Sambre en Maas. Een primeur voor dit festival dat innovatief en creatief wil zijn.
Résultat de traduction Een verbindend en verbonden festival
Een groot deel van het festival werd gefilmd door een communicatiebureau, Couvin.comen live uitgezonden op pagina’s en kanalen Facebook en Youtube van het Crescendo Festival, evenals op andere partnerkanalen (alle video’s zijn beschikbaar op onze kanalen). Er zijn verschillende podcasts opgenomen, krantenartikelen geschreven en zelfs reportages van lokale televisiestations.
Crescendo y va… crescendo
Het algemene enthousiasme voor deze tweede editie, zowel bij de sprekers als bij de vrijwilligers en het organisatieteam, onderstreepte de wens om de energie en de positieve impact van het festival het hele jaar door te bestendigen. Zo ziet een lichtere editie het levenslicht in het weekend van 15 mei 2022 en staat een cultureel thema rond de Ecologische Transitie centraal. Dit zal het mogelijk maken om de bekendheid van Crescendo nog meer te bevestigen, maar ook om een vriendelijke ontmoetingsruimte te creëren.
Daarnaast zullen er gedurende het jaar meerdere eenmalige evenementen worden georganiseerd om de banden die tijdens het festival ontstaan te behouden, maar ook om festivalgangers die niet de kans hebben gehad om aan bepaalde festivalactiviteiten deel te nemen, eraan deel te nemen.
Het Crescendo-festival waarvan de natuur het tempo bepaalt, heeft al een aankomende datum aangekondigd. Ontmoet elkaar op 30/09, 1/10 en 2/10 op de eco-plek Domaine Saint Roch voor een nieuwe dosis collectieve vreugde en inspirerende ontdekkingen.